Gå til innholdet
x

Terje Vigen

Av Henrik Ibsen
Regi: Janne Langaas

Handlingen

«Terje Vigen» er en fortelling om et menneskes kamp mot overmakten, om mot og hevn, tilgivelse og forsoning.

Sjømannen Terje Vigen gifter seg og får datteren Anna. Barnet fyller livet hans med mening. Men i 1809 trekkes landet inn i en krig mot England, og en kornblokade gjør at det bryter ut hungersnød. Terje Vigen må ro over havet til Danmark for å få tak i tønner med bygg til sin sultende familie. På veien hjem blir Terje Vigen arrestert av en engelsk korvett. De senker båten hans og kornet går tapt. Britene holder ham fanget i fem år. Når han endelig settes fri og kommer hjem, er hans kone og barn døde. Terje Vigen begynner å jobbe som los langs kysten, men bærer samtidig på et sterkt nag mot dem som hindret ham i å redde familien.

Diktet er inspirert av sjøfolk på Sørlandskysten, som i årene 1809-1814 rodde eller seilte over Skagerak til Jylland for å hente mat til sine familier.

Når Ronny Patrick Jacobsen nå skal framføre «Terje Vigen», er det første gang denne fortellingen oversettes til norsk tegnspråk.

Om Ibsen

Henrik Ibsen var en norsk forfatter og dramatiker som levde på 1800-tallet. Han regnes som grunnleggeren av det moderne dramaet, og er kjent for sine sterke rollefigurer som for eksempel Nora i «Et dukkehjem» fra 1879 og Hedda i «Hedda Gabler» fra 1890. Det episke diktet «Terje Vigen» skrev han allerede i 1862.

Stykkene til Ibsen spilles på teatre over hele verden. At han fremdeles er så viktig skyldes blant annet hans sterke kritikk av det borgerlige livets overflatiskhet. Det er tematikk som har en sterk appell, og som gjør at stykkene hans stadig treffer nye publikummere.

 

Forestillingen
Turne i Norge i samarbeid med Døveforening.

P.S. Forestillingen er bare på norsk tegnspråk.

 

tir 21. mai kl 19:00 Sandefjord/Tønsberg Sem Samfunnssal
ons 22. mai kl 18:00 Kristiansand Døvehytta
tor 23. mai kl 19:30 Stavanger Tegnspråksenter
fre 24. mai kl 19:00 Bergen
tor 13. jun kl 19:30 Oslo Teater Manu

Skuespillere

Kunstnerisk team