Gå til innholdet
x

Nazistenes behandling av døve i fokus på Holocaustdagen

Teater Manus selvskrevne teaterstykke om døve og funksjonshemmede under 2. verdenskrig vies stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Samtidig som de gjør seg klare for USA-turné, har de produsert en filmatisk versjon som vises på NRK 2 i forbindelse med Holocaustdagen 27. januar.

Gråtende hender har høstet solide kritikker siden premieren i fjor, og har allerede vært på omfattende turneer i Norge og Sverige. Nå er de klare for en større turné i USA i mars. I tillegg har teateret produsert en filmversjon med tv-veteranen Stein-Roger Bull som regissør. Han beskriver det som en stor utfordring å formidle tegnspråket i en filmatisk form.

Pressevisning

Tirsdag 22. januar inviteres pressen til en visning av filmen hos Teater Manu. Her vil det også bli muligheter for intervjuer og bilder. Manusforfatter Bentein Baardson og regissør Stein-Roger Bull vil være tilstede, i tillegg til teatersjef Mira Zuckermann.

 

Tidspunkt: 22. januar klokken 18.00-20.00

Sted: Christies gate 5, 0556 Oslo

For påmelding/mer informasjon kontakt: Hilde Crone Leinebø v/kulturmeglerne, hilde.leinebo@kulturmeglerne.no.

Bilde fra forestillingen

Foto: Dag Jenssen

Teaterkritikker

Teaterstykket høstet gode kritikker da det ble vist på scenen

Foto: Dag Jenssen

Det perfekte mennesket

Ideen om «det rene og perfekte lytefrie menneske» var en stor del av nazismens ideologi. En ideologi nazistene brukte for å rettferdiggjøre at de mentalt syke og fysisk handikappede måtte bli henrettet, da det var for deres eget beste. Gjennom programmet Aktion T4 tok de livet av tusenvis av uskyldige mennesker mellom 1939 og 1941.

 

Jeg var fullstendig uvitende om den lovpålagte steriliseringen av døve menn, kvinner og barn som fant sted i Tyskland allerede på 30-tallet – jeg var heller ikke klar over at nazistene allerede den gang satte i gang systematiske tiltak for utryddelse av døve og anså dette som en naturlig del av deres rasehygieniske, eugeniske program, forteller teaterregissør og manusforfatter Bentein Baardson.

Om stykket

Gråtende hender er basert på faktiske historier og hendelser. Forestillingen blir å regne som et «doku-drama», ledsaget av projeksjoner og en forteller. To skuespillere bærer frem historier på vegne av mange enkeltskjebner, alt flettet sammen til en fortelling.

– Inspirert av intervjuer i Israel med ti døve overlevende, utkrystalliserte det seg to skjebner, Hans og Gertrud. De er fiktive karakterer, men så godt som alt de forteller er hentet ut av faktiske historier eller hendelser, sier Baardson.

 

Omfattende arkiv

Teater Manu har gjennom årene opparbeidet seg et omfattende arkiv av dokumentarisk materiale, og har gjennomført intervjuer med overlevende fra Holocaust. Teater Manu har også hentet inspirasjon fra Holocaustmuseet i Jerusalem, Berlin og Oslo.

Medvirkende:

Ipek D. Mehlum

Ronny Patrick Jacobsen

Eitan Zuckermann

Kjersti Fjeldstad

 

Idé og manus: Bentein Baardson

TV-regi: Stein Roger Bull

Skuespillerne

Kjersti Fjeldstad, Ronny Patrick Jacobsen, Ipek D. Mehlum og Eitan Zuckermann

Foto: Dag Jenssen

Om Teater Manu:

Teater Manu er hele Norges tegnspråkteater. Gjennom 15 år har Teater Manu utviklet seg til å bli et statlig finansiert institusjonsteater med åtte ansatte, og som har kontor og scene på Grünerløkka i Oslo. Teatret har etterhvert blitt godt plassert på det norske teaterkartet både hos kulturpolitikere, næringsliv, publikum og media. Teater Manu er et turnerende profesjonelt teater med scenekunst av høy kvalitet, en ung kulturinstitusjon som får anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt.