Foto: Caroline Roka

Teatersjefen har ordet

Kjære publikum og venner - Velkommen!

 

Teater Manu har de siste årene opplevd en rivende utvikling. Fra den spede starten i 2001 har vi til i dag utviklet oss til å bli et teater som både døve og hørende har stor glede av. Utviklingen har gått raskt og vi har etablert oss på et solid kunstnerisk nivå.

For meg er det spesielt gledelig at jeg har fått fornyet tillit til å løfte teatret til nye høyder. I høst 2013 fikk jeg forlenget mitt åremål til ut 2018.

De siste årene har som sagt vært spesielle. I 2010 ble vi for første gang nominert til teaterbransjens tyngste teaterpris – Heddaprisen – for forestillingen Pinocchio (2009), der jeg hadde regien. Det vanket ikke bare én, men hele tre nominasjoner. Det dystre temaet om justismordet på Fritz Moen ble gjennom en lang prosess også til en meget vellykket forestilling som endte i Heddapris-nominasjon for årets beste forestilling. I tillegg fikk vi en pris for årets scenekunst i Natt & Dag for Jeg var Fritz Moen (2011). Vår hittil største suksess er imidlertid eventyret Jack og Bønnestengelen (2012). Her tok vi i bruk moderne teknologi for å gi liv til animerte tegnspråkfigurer på scenen. Begeistringen gikk over hele landet og spredte seg til Europa. Sommeren 2013 spilte vi for fulle hus på festivalen Clin d´Oeil i Frankrike for 3000 publikummere og satte for alvor Teater Manu på det internasjonale kartet.

Men vi vil bli mer synlige for et bredere publikum, spille flere forestillinger – både i Norge og internasjonalt – satse enda mere på barn og unge og samarbeide med flere andre teatre. Vi har allerede gode erfaringer fra samarbeidet med teatre i Sverige, Danmark, Island og Frankrike. Vi ønsker også å utvide vårt samarbeid med sør-Europa og USA.

For å kunne utvikle Teater Manu videre, trenger vi flere gode skuespillere, spesielt døve skuespillere. Vi har gjennom årene samarbeidet med Kunsthøgskolen i Oslo og har også et samarbeid med den nyopprettede skuespillerutdanningen for døve i Stockholm, på Stockholms Dramatiska Høgskola. I tillegg ønsker vi å utvikle flere døve dramatikere som kan lage manus spesielt for tegnspråklig scene. Vi håper at vårt nåværende samarbeid med Dramatikkens Hus vil resultere i en forestilling med et slikt manus.

Teater Manu har et lojalt, men kritisk publikum som setter pris på godt teater. Det er dere som gir oss inspirasjon og kraft til å levere scenekunst av høy kvalitet.

Vi håper å se dere til våre nye produksjoner.

 

Hilsen

Mira Zuckermann
teatersjef